Episode 60 Om læreplaner, med Kirsten Sivesind


Lytt til podcast

Klikk her for å gå til episoden

Tema for episoden er skolens læreplaner og deres historie, og vi har snakket med Kirsten Sivesind som er førsteamanuensis ved Institutt for pedagogikk, Universitetet i Oslo, og har nettopp dette som forskningsfelt.

Vi går gjennom de store linjene i læreplanenes historie, og nevner feks normalplanene fra 1890 og 1939, M73 og M87, før vi snakker litt mer inngående rundt arbeidet med R97 og LK06 Kunnskapsløftet. Hva slags rolle har internasjonale tester, utredninger og visse politikeres syn spilt i utdanningspolitikken? Som Kirsten forklarer i episoden, selv om vi nå ser en innsnevring i antallet læringsmål så blir skoletilsyn en stadig mer detaljstyrt aktivitet, noe som bare betyr en forskyvning av kontrollen som utøves over praksis i skolen.

Vi vil påstå at dette er sentrale poenger å ha med i den videre debatten om skolen, og det er interessant og relevant for langt flere enn det fåtall mennesker som kanskje synes læreplaner i seg selv er interessante. Læreplaner er egentlig ganske unike politiske dokumenter, hvor man har en sjeldent tydelig sameksistens mellom idealer og virkelighet. Måten politikere, byråkrater og skolefolk velger å formulere denne spenningen på, og de ordene man bruker, sier mye om nåtidens politiske kultur, hvilke verdier som tas for gitt, hvilke spørsmål og problemer som er relevante, og hvilke som ikke er det.

Du finner referanser til Kirstens artikler og publikasjoner (mange av dem er bak en betalingsmur, men det finnes noen som er enkelt tilgjengelige for nedlasting) på hennes side på UiOs nettsider: https://www.uv.uio.no/iped/personer/vit/kirstesi/index.html

Omtrent på samme tid som jeg hold på å gjøre klar denne episoden så hørte jeg på en annen norsk skolepodkast, Lektor Lomsdalens innfall, et intervju med Svein Sjøberg (episode nr 43), hvor han hadde mye interessant å si om historien til fagdidaktikken, og tester som PISA og TIMSS, særlig hvordan oversettelse av slike tester har mye å si for resultatene.

Du finner episode feks her: http://lektorlomsdalen.no/2017/08/ll-43-svein-sjoberg-pisa-testing-skolen-laererutdanning/

—————————-

Logoen vår er laget av Sveinung Sudbø, se hans arbeider på originalkopi.com

Musikken er av Arne Kjelsrud Mathisen, se facebooksiden Nygrenda Vev og Dur for mer info.

—————————-

Takk for at du hører på. Ta kontakt med oss på vår facebookside eller på larsogpaal@gmail.com

Det finnes ingen bedre måte å få spredt podkasten vår til flere enn via dere lyttere, så takk om du deler eller forteller andre om oss.

Alt godt, hilsen Lars og Pål


Mer informasjon om Lars og Pål Podcast

Flere podcaster fra

Lik pCast.no på Facebook