Vi redesigner siden i disse dager, så noen av funksjonene kan se rare ut. Hold ut, vi er snart ferdige :)

#239: Fra Charlottesville til Capitol Hill (Global morgen)


Lytt til podcast

Klikk her for å gå til episoden

Onsdag 6. januar i år stormet tilhengere av president Donald Trump kongressbygningen på Capitol Hill. Kongressmedlemmene, som seremonielt skulle til å godkjenne resultatet av presidentvalget, ble evakuert. Samtidig som opptøyene pågikk, tvitret Trump at valget var stjålet fra ham og la ut en video der han sa at han elsker demonstrantene, men at de måtte gå hjem. 

Flere trekker en linje til stormingen av kongressbygningen fra opprøret i Charlottesville i 2017, der hvite nasjonalister, nynazister og tilhengere av «Alt right»-bevegelsen samlet seg. Store sammenstøt mellom nasjonalister og motdemonstranter oppsto, og president Trump uttalte at det var «gode mennesker på begge sider».  

Påtroppende president Joe Biden kalte stormingen av Capitol Hill «et angrep på demokratiets høyborg» og «en av de mørkeste dagene i USAs historie» og gjør det svært tydelig at han gir president Donald Trump skyld for angrepet.  – Ikke våg å kalle dem demonstranter. De var en opprørsk mobb. Opprørere. Innenlandsterrorister. Det er så enkelt, sier Biden. 

Hvorfor befinner USA seg i denne politiske situasjonen? Og hvordan kom de dit? Hør Cathrine Thorleifsson, forsker ved Senter for ekstremismeforskning ved Universitetet i Oslo og Hilde Restad, førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap og internasjonale relasjoner ved Bjørknes Høyskole, samtale om den politiske situasjonen i USA dagen etter innsettelsen av påtroppende president Joe Biden.


Mer informasjon om Sølvberget podcast

Flere podcaster fra

Lik pCast.no på Facebook