#175 – Ateistens Pilgrimsreise


Lytt til podcast

Klikk her for å gå til episoden

Å skrive boken «Psykologens journal» er noe av det mest spennende jeg har gjort. Det var utfordrende og utviklende, både på et faglig og et personlig plan. Jeg har snakket mye om metaspill og evnen til å lodde dybden i seg selv her på SinnSyn. Jeg har snakket om å kultivere sitt indre liv, være mer oppriktig, våge å møte livets mørke sider, konfrontere vår egen dødelighet og så videre. Det kan høres ut som luftig «psykobabbel», og kanskje er det bare babbel, men «Psykologens journal» har vært mitt forsøk på å forankre fine ord i en konkret praksis. Hvordan jobb med seg selv? Hvordan etablere et meningsfullt livsspill? Hvordan gjøre «luftige selvutviklings-ideer» mer konkret? «Psykologens journal» har vært min vei. Jeg håper at den kan anspore andre til å finne en lignende vei.

I dagens episode skal jeg tilbake til «Psykologens journal», som av ulike årsaka oppleves som noe av det viktigste jeg har gjort. Jeg skal til Ansgar Teologiske Høyskole og snakke med Kjell Pedersen. Han har jobbet som journalist i NRK i en mannsalder. Han er teolog i bunn, og nå er han pensjonist. Han jobber likevel deltid ved Ansgar skolen, og i den anledning inviterte han meg til en intervju. Det var et arrangement i lunsjen i kantina på skolen, og publikum var en blanding av studenter, forskere og lærere. Vi snakket sammen i 20 minutter om hvordan den «bombastiske ateisten» tok et oppgjør med seg selv. I første del av dagens episode skal du få høre denne samtalen. I siste del skal jeg lese opp en anmeldelse av «Psykologens journal» som dukket opp i Tidsskrift for norsk Psykologforening i juli 2019. Her er det psykolog Line Søreide Slåttå som har lest boken og skrevet sine vurderinger av «Ateistens pilgrimsreise».

Det første spørsmålet til NRK veteranen Kjell Pedersen lyder som følger: «Hva mener du når du beskrev deg selv som en drittsekk-ateist». Han lurer altså på hva det vil si å være en drittsekk-ateist, eller en «kjepphøy ateist». Jeg forsøker å svare, og i denne episoden vil jeg i tillegg innlede med et illustrerende eksempel, nemlig standup komiker George Carlin.


See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.


Mer informasjon om SinnSyn Podcast

Flere podcaster fra

Lik pCast.no på Facebook