#130 – Kreft, død og tilhørighet med Rebecca Wexelsen


Lytt til podcast

Klikk her for å gå til episoden

Her kan du kjøpe bøkene fra Psykolog Sondre Liverød (WebPsykologen) til best pris og gratis frakt.

Da skal vi tilbake til Lillesand for andre del av samtalen med Rebecca Wexelsen og boken hun har skrevet som heter «Hotell Montebello». Det er kveld – 28. mars 2019 – og vi har akkurat hatt en liten pause. Tema er død, ensomhet, sykdom, kreft og tilhørighet, og heldigvis brekkes alvoret opp med en god porsjon humor. Rebecca har nemlig skrevet en humoristisk bok om kreft, og det er kanskje ikke så vanlig. Dagbladet gir boken terningkast 5 og skriver følgende:

«Tross det tunge temaet er dette en knapp og vittig bok. Gjennom jeg-personen Nina har Wexelsen laget et skarpt og humoristisk blikk på sykehustilværelsen. Spesielt den terapeutiske virkeligheten med sine mestrings- og motivasjonskurs, velvære- og sanserom. Eller skjemaet hun må fylle ut når hun sitter svimeslått etter behandlingen: «Jeg vet ikke hvor jeg skal plassere denne kroppen på en skala fra ingen slapphet til verst tenkelige slapphet, ingen frykt til verst tenkelige frykt når jeg ikke lenger klarer å huske den friske kroppen jeg skal sammenligne denne syke med».

Avvæpnende om døden

Like tørrvittige er beskrivelsen av medpasientene, selvom de med fordel kunne vært mindre karikert. Blant annet medisinpusheren Tore som valser rundt i gangene med infusjonsstativet skranglende etter seg. Og Berit som jobber frivillig som likeverdsmenneske, og har funnet meningen ved livet gjennom å «svimerke de syke med sin medmenneskelighet».

Selv har Wexelsen uttalt at hun lider av helseangst, og at boka er ment å få både leseren og henne selv til å ta døden mindre alvorlig. Det har hun klart. Med sine mange treffende bilder og vittige kjappe tone, virker «Hotell Montebello» avvæpnende på denne sykdommen vi alle frykter.»

Dagens episode skal altså handle om både død, sykdom og ensomhet, men også hvordan vi skal klare å mestre livet på best mulig måte. Det var Iren Gressli Haugen som var ansvarlig for arrangementet, og hun hadde bestemt at overskriften på samtalen skulle være «Prosjekt: Å mestre livet». I andre del av samtalen forsøker vi derfor å spore inn på ulike perspektiver på mestring av livet, som for de fleste av oss kan være ganske utfordrende til tider, både med og uten kreft.

I oppslaget til samtalen med Rebecca står det følgende om arrangementet:

«I boken “Hotell Montebello” skriver Wexelsen om en hovedpersonen som får kreft og legges inn på Hotell Montebello for behandling. Da legene friskmelder henne, lyver hun på seg spredning. Hun vil bli værende på hotellet i stedet for å flytte ut og vende tilbake til livet. For det å mestre livet, det levende livet, er ikke bare enkelt.  

Når du er frisk, er det ingen som passer på deg; det forventes at du skal passe på deg selv. Du skal prestere og være morsom og sosial. Du skal tjene penger og ta eksamener og forelske deg i den rette og låne mens renten er lav og spise riktig, men ikke for mye, og trene riktig, men ikke for mye. Du skal feste og aldri gå glipp av noe, og drikke, men ikke for mye.»

I denne episoden skal vi altså til Hotel Norge i Lillesand for andre del av samtalen om «Hotel Montebello». I siste del av dagens episode skal jeg igjen fordype meg litt i tematikken forankret i psykologifaget. Nærmere bestemt skal jeg snakke litt om Karen Horney og hvordan hun så på avstand og isolasjon som en slags psykisk forsvarsmekanisme med store omkostninger.


Mer informasjon om SinnSyn Podcast

Flere podcaster fra

Lik pCast.no på Facebook